Történelem


Fény - képlet

Irodai környezetben a legtöbbet hallott panasz a helytelen ülőbútorra vonatkozik, valamint arra a tünetre, amit összefoglalóan egyszerűen csak : "kifolyik a szemem!"-effektusnak hívunk.

Ennek a  panasznak több forrása is lehet, és komplex ergonómiai kérdésként kezdjük a vizsgálatot az elméleti oldalról, hogy belsőépítészeti tervünk valóban mindenkinek a szeme fénye lehessen.
<bővebben>

A tavalyi kölni irodabútor-kiállításon érzékélhető az elmozdulás a mobilitás felé, idén már konkrét termékcsaládokban öltött formát a legnagyobb gyártóknál. Új munkamódszerek és ehhez új kiegészítők is születtek. 
<bővebben>Kábelezési körkép

Az irodavilág attól válik önmagában ellentmondásossá, hogy egy alapvetően zúgó légkondicionálók, vakító monitorok és kábelek által fémjelzett térben szeretnénk az otthon nyugalmát és inspiráló kényelmét reprodukálni. Nos, néha ebben is megbotlunk...
<bővebben>


A "nemzetközi helyzet egyre fokozódik", avagy meddig tart a recesszió

Lassan a második esztendején is túl vagyunk már annak a periódusnak, amelyet a nemzetközi piac gyártói igen hősies munkával, kiváló kommunikációval, de mindenképpen izzadságos munkával próbálnak túlélni.
<bővebben>


Az EU irányelvei a képernyős munkahelyekre hazánkban

A jogharmonizáció következményeként igen komoly elvárásokat támasztanak a munkáltatókkal szemben, egy Európai Uniós iroda berendezésével és működtetésével kapcsolatban. A jogszabály időnként túlzottan részletekig hatol, máshol pedig a lényegi kérdések maradnak lefedetlenek. Következő rövid összefoglalásunkban a miértekre is megpróbálunk rávilágítani, a legfontosabb méreteket kiemelve.
<bővebben>


Fantoni metamorfózis, avagy egy legenda újjászületik

Kevés olyan nemzetközi cégről lehetett hallani az elmúlt évtizedben, aminek a nevéhez a hazai szakemberek olyan sok legendás banki projektet kapcsoltak volna, mint a hozzánk földrajzilag is közel álló olasz Fantonihoz.
<bővebben>


Európai irodai normák

Sok minden történt az elmúlt két évben, ami komolyan befolyásolhatja az irodavilág fejlődési irányát:

* Világgazdasági recesszió
* E-business kiábrándultság
* Gyorsuló globalizáció

Mindezen tényezők egy meglehetősen érdekes elegyet alkotva fejtik ki hatásukat hazánk irodaállományára.
<bővebben>


Az EIMU elmúlt?

1995 szeptemberében rendezték meg az irodabútorok észak-olaszországi kiállítását és vásárát. Azt, hogy a nemzetközi jelző használata túlzó lenne-e egy jószerint kizárólag hazai gyártókat bemutató kiállításra vagy sem, döntsék el pillanatfelvételeink megtekintése után.
<bővebben>


Áttekinthető válaszfalaink

Szinte mindenki számára a legnehezebben meghozott döntés, hogyan ne szabdaljuk össze a rendelkezésünkre álló - általában túl kicsi - teret. Zaj, fények, intimitás, zárhatóság; ezek a kérdések merülnek fel a falak tervezésekor, de a teljességhez hozzátartozik két további szempont is: gazdaságosság, átszerelhetőség.
<bővebben>Árnyékolástechnika a XXI. században

Az irodai munkavégzést befolyásoló 5 legfontosabb tényező (fény, hőmérséklet, zaj, légkondicionáltság és bútorok) közül talán az árnyékolástechnika területén rukkoltak ki egy valóban futurisztikus fejlesztéssel a tervezőmérnökök. Az eddig jól ismert és szalagfüggönyös megoldások után a HALI egy olyan elegáns és láthatatlan árnyékolót épített be válaszfalaiba, mely egy jól ismert technológia nagy felületen történő alkalmazásából ered.
<bővebben>


Olasz óvatosság, avagy a recesszió milánói módra

"A kétévente megrendezésre kerülő Eimu irodabútor-kiállítás és vásár idén a 12-es sorszámot kapta, de igazán a 13-i, azaz a legszerencsétlenebb jelző illetné. A recesszió két nehéz évét volt kényszerű bemutatni a napfény hazájában."
<bővebben>A rokokó korszaktól a nomád irodarendszerig

Az irodabútorok történelmében a hatvanas évektől datálódik az igazán izgalmas korszak. Ezt megelőzően a titkárnői és gépíróasztalok szintjén kimerült a választék, azóta viszont hihetetlen iramban fejlődik és alakul át az irodák világa.
<bővebben>

A munkahelyi közérzet nem csak a fizetéstől függ. Pénzben kifejezhető értéke van annak, hogy az alkalmazottakat milyen környezet veszi körül. Az irodák berendezésekor - jó esetben - ma már nem az a vezérlő szempont, hogy a papírok és a szekrények jól elférjenek, hanem az, hogy az ott dolgozók kényelmesen dolgozhassanak.
<bővebben>